Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Cynamonowo-jabłkowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne babeczki jabłkowo-cynamonowe

Cynamonowo-jabłkowe babeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cynamonowo-jabłkowe babeczki

 

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1,5 szkl mąki
  • 1/4 szkl cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 ml oleju
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania:

Cynamonowo-jabłkowe babeczki
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek oraz cynamon. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy olej razem z mlekiem i jajkiem. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i starannie mieszamy. Na końcu dodajmy posiekane jabłka. Mieszamy. Masą napełniamy wysmarowne tłuszczem formy na babeczki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Cynamonowo-jabłkowe babeczki
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek oraz cynamon. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy olej razem z mlekiem i jajkiem. Dodajemy "mokre" składniki do "suchych" i starannie mieszamy.
Cynamonowo-jabłkowe babeczki
Na końcu dodajmy posiekane jabłka. Mieszamy.
Cynamonowo-jabłkowe babeczki
Masą napełniamy wysmarowne tłuszczem formy na babeczki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.