Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, szybkie w przygotowaniu, puszyste babeczki pachnące cytrynką. Nadają się na każdą okazję. Uwielbiają je i duże i małe Łasuchy.

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Składniki:

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

 

  • 100 g masła
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Przygotowanie składników:

Babeczki jogurtowo-cytrynowe
Mokre i suche składniki babeczek w osobnych miskach

Masło roztopić. Suche składniki (mąkę, cukier, cukier z wanilią, skórkę cytrynową, sól i proszek do pieczenia) wymieszać. W osobnej misce wymieszać składniki mokre, czyli jajka, roztopione masło, sok z cytryny i jogurt.

Przygotowanie masy:

Babeczki jogurtowo-cytrynowe
Mokre składniki babeczek połączone z suchymi

Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie wymieszać.

Pieczenie babeczek:

Babeczki jogurtowo-cytrynowe
Babeczki jogurtowo-cytrynowe przed upieczeniem

Ciasto wyłożyć równomiernie do formy do wypieku babeczek wyłożonej papilotkami. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!