Sposób przygotowania:
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem
Przygotowałam zaczyn: mleko lekko podgrzałam, wymieszałam z mąką, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Odstawiłam w ciepło do wyrośnięcia.
Ciasto:
Jajko roztrzepałam z cukrem, rozpuszczonym i przestudzonym masłem, wsypałam mąkę, sól, przyprawy, wlałam zaczyn i wyrobiłam gładkie miękkie ciasto (czas wyrabiania ok 10 minut). Ciasto posmarowałam olejem, przykryłam, odstawiłam na 20 minut. Następnie dodałam bakalie i ciasto ponownie zagniotłam, uformowałam kulę i odstawiłam do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na stolnicę, podzieliłam na 12 kawałków (zrobiłam 11, żeby zmieściły się w blaszce), z każdego uformowałam bułeczkę.
Bułeczki ułożyłam w blasze zarachowując odstępy, przykryłam i odstawiłam do napuszenia na ok 30 minut.
Przygotowałam ciasto na krzyżyki: mąkę, wodę i olej wymieszałam, żeby powstało ciasto gęstości pasty. Ciasto przełożyłam do woreczka, ścięłam róg i narysowałam krzyżyki na wyrośniętych bułeczkach.
Bułki wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 15-20 minut w temp. 170stC.
Upieczone bułki ostudziłam na kratce przykryte ściereczką.
Jeszcze gorące bułki można posmarować cukrowym syropem, miodem lub masłem.
Smacznego!
Ciasto:
Jajko roztrzepałam z cukrem, rozpuszczonym i przestudzonym masłem, wsypałam mąkę, sól, przyprawy, wlałam zaczyn i wyrobiłam gładkie miękkie ciasto (czas wyrabiania ok 10 minut). Ciasto posmarowałam olejem, przykryłam, odstawiłam na 20 minut. Następnie dodałam bakalie i ciasto ponownie zagniotłam, uformowałam kulę i odstawiłam do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na stolnicę, podzieliłam na 12 kawałków (zrobiłam 11, żeby zmieściły się w blaszce), z każdego uformowałam bułeczkę.
Bułeczki ułożyłam w blasze zarachowując odstępy, przykryłam i odstawiłam do napuszenia na ok 30 minut.
Przygotowałam ciasto na krzyżyki: mąkę, wodę i olej wymieszałam, żeby powstało ciasto gęstości pasty. Ciasto przełożyłam do woreczka, ścięłam róg i narysowałam krzyżyki na wyrośniętych bułeczkach.
Bułki wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 15-20 minut w temp. 170stC.
Upieczone bułki ostudziłam na kratce przykryte ściereczką.
Jeszcze gorące bułki można posmarować cukrowym syropem, miodem lub masłem.
Smacznego!