SUPERPRZEPIS

Hot cross buns - bułeczki z krzyżem

  • mariwanna
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem Więcej zdjęć (6)

Drożdżowe ciasto z mąki chlebowej z dodatkiem kardamonu, goździków, gałki i cynamonu, z rodzynkami i skórką pomarańczową i obowiązkowo z krzyżem z białego ciasta na wierzchu. Stąd ich nazwa "hot cross buns" - bułeczki z krzyżem, krzyżowe chlebki.

Składniki:

Hot cross buns - bułeczki z krzyżem

zaczyn:

ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 350g mąki (typ 650 lub 750)
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika (albo kardamonu i cynamonu)
  • 100g rodzynków
  • 50g żurawiny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • olej do posmarowania ciasta

krzyżyki:

  • 50ml wody
  • 80g mąki
  • 20ml oleju

Sposób przygotowania:

Hot cross buns - bułeczki z krzyżem
Przygotowałam zaczyn: mleko lekko podgrzałam, wymieszałam z mąką, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Odstawiłam w ciepło do wyrośnięcia.

Ciasto:

Jajko roztrzepałam z cukrem, rozpuszczonym i przestudzonym masłem, wsypałam mąkę, sól, przyprawy, wlałam zaczyn i wyrobiłam gładkie miękkie ciasto (czas wyrabiania ok 10 minut). Ciasto posmarowałam olejem, przykryłam, odstawiłam na 20 minut. Następnie dodałam bakalie i ciasto ponownie zagniotłam, uformowałam kulę i odstawiłam do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na stolnicę, podzieliłam na 12 kawałków (zrobiłam 11, żeby zmieściły się w blaszce), z każdego uformowałam bułeczkę.

Bułeczki ułożyłam w blasze zarachowując odstępy, przykryłam i odstawiłam do napuszenia na ok 30 minut.

Przygotowałam ciasto na krzyżyki: mąkę, wodę i olej wymieszałam, żeby powstało ciasto gęstości pasty. Ciasto przełożyłam do woreczka, ścięłam róg i narysowałam krzyżyki na wyrośniętych bułeczkach.

Bułki wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 15-20 minut w temp. 170stC.

Upieczone bułki ostudziłam na kratce przykryte ściereczką.

Jeszcze gorące bułki można posmarować cukrowym syropem, miodem lub masłem.

Smacznego!
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem
Przygotowałam zaczyni odstawiłam w ciepło do wyrośnięcia.
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem
ze wszystkich skłądników wyrobiłam gładkie miękkie ciasto
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem
Dodałam bakalie i odstawiłam ciasto do wyrastania
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem
na bułeczkach z białego ciasta narysowałam krzyżyki
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem
Bułeczki najlepiej smakują posmarowane masłem i z kubkiem mleka