WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1241]

Babeczki kakaowo - orzechowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babeczki kruche z ciasta kakaowego z dodatkiem orzechów włoskich, wypełnione dżemem i kremem na bazie budyniu.

Babeczki kakaowo - orzechowe z kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki kakaowo - orzechowe z kremem

kruche korpusy

Krem budyniowy

  • 2 duże budynie waniliowe lub śmietankowe Delecta
  • 4 szkl. mleka
  • 10 łyżek cukru
  • 300g masła
  • dżem porzeczkowy, marmolada z jabłek
  • barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Babeczki kakaowo - orzechowe z kremem

kruche korpusy

Mąkę przesiać do miski, wsypać orzechy, cukier, kakao, wbić żółtka i pokrojone na plasterki masło.Zagnieść ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki, żeby się schłodziło.

Po ok. 2-3 godzinach ciasto wyjąć i rozwałkować na cienki placek z którego wycinać krążki szklanką i wyklejać nim natłuszczone foremki do babeczek i muszelek.

Piec ok 10-15 min. w 180 stopniach z termoobiegiem.

Wystudzić i wyciągnąć z foremek.

krem budyniowy

3 szklanki mleka zagotować. W czwartej szklance rozmieszać proszki budyniowe z cukrem. Zawiesinę przelać na gotujące się mleko. Budyń gotować aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawić żeby wystygł.

Miękkie masło zmiksować z zimnym budyniem. Część kremu wymieszać z odrobiną barwnika. Kremy przełożyć do szprycy. Korpusy babeczek smarować dżemem lub marmoladą i nakładać krem.

Wierzch babeczek można udekorować posypkami, wiórkami lub czekoladą.

Babeczki kakaowo - orzechowe z kremem
Babeczki i muszelki z dżemem i kremem budyniowym