Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Babeczki kruche

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis znalazłam w starym zeszycie babci babeczki są bardzo smaczne i ładnie prezentują się na stole. z podanych składników wychodzi ok. 60 sztuk babeczek.

Babeczki kruche Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki kruche

 

  • 1 kg. mąki
  • 15 dag. cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 15 dag smalcu
  • 10 dag margaryny
  • Krem:
  • 2 galaretki
  • ok 2 szklanki śmietany kremówki
  • owoce kandyzowane do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babeczki kruche
Mąkę przesiewamy do miski i kolejno dodajemy pozostałe składniki. Całość produktów łączymy w jednolitą masę. Na ok 30 minut odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Foremki natłuszczamy margaryną a z ciasta formujemy małe kulki którymi wyklejamy foremki. Babeczki pieczemy na złoty kolor w temp 170 stopni. Nadziewamy dowolnym kremem. Krem: rozpuścić galaretkę gdy lekko stężeje zmiksować ze śmietaną i nadziewać babeczki
Babeczki kruche
upieczone i nadziane babeczki przed dekoracją
Babeczki kruche
Krem z galaretek i śmietany idealny do babeczek