Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1429]

Babeczki mięsne z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na Święta Wielkanocne w sam raz

Babeczki mięsne z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki mięsne z jajkiem

 

  • mięso mielone -600 g
  • jajka -2 szt
  • cebula mała -1 szt
  • bułka kajzerka -1 szt
  • jajko 1 szt
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Babeczki mięsne z jajkiem
MASA MIĘSNA Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, posiekać. Do miski włożyć mięso mielone, dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masą mięsną. Jajka dwie sztuki ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w grubsze plastry. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem, wyłożyć masą mięsną połowę foremki, nałożyć na masę plaster jajka, przykryć jajko masą, dobrze docisnąć rękoma. Babeczkę odwrócić, masa mięsna dobrze odejdzie z foremki, obtoczyć je w bułce tartej, włożyć z powrotem do foremki, docisnąć i wyłożyć babeczki na talerze. Wkładać babeczki na głęboki tłuszcz, smażyć na złoty kolor.
Babeczki mięsne z jajkiem
Wszystkie składniki masy zostały połączone i wyrobiona została masa mięsna
Babeczki mięsne z jajkiem
W osolonej wodzie zostały ugotowane jajka na twardo
Babeczki mięsne z jajkiem
Do połowy foremek na babeczki nałożono masę mięsną i plasterki jajek
Babeczki mięsne z jajkiem
Babeczki usmażone przekrojone na połowę podane do stołu