Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Babeczki orzechowe Pyzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

coś pysznego dla wielbicieli orzechowych klimatów

Babeczki orzechowe Pyzy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki orzechowe Pyzy

 

  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g mąki pszennej typ 500
  • 80 g orzechów laskowych mielonych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła albo margaryny
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • kilka łyżek kremu orzechowo - czekoladowego
  • krokant orzechowy do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki orzechowe Pyzy
jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i sól, ubiłam na prawie białą gęstą masę. Dodałam mąkę zmieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Dolałam rozpuszczone i przestudzone masło, ponownie wymieszałam. Masę nakładałam do formy muffinkowej, ale nie wykładałam jej papilotkami tylko spryskałam tłuszczem do pieczenia w sprayu. Nakładałam tak do 3/4 wysokości wgłębień. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 25 minut. Po upieczeniu wystudziłam. Na krem ubiłam zimną śmietankę - na sztywno. Ponieważ krem czekoladowo - orzechowy był lekko płynny i bałam się, że masa spłynie mi z babeczek to rozpuściłam żelatynę w 4 łyżeczkach wody i ciepłą dolałam do śmietany cały czas miksując. Następnie dodałam krem i dokładnie wymieszałam. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałożyłam porcje kremu na babeczki, posypałam krokantem orzechowym. Ja miałam krem czekoladowo - orzechowy do pralinek, który dostałam w zabezpieczonym rękawie w Fabryce Czekolady na warsztatach. Nie bardzo wiedziałam ile może poleżeć i wolałam go zużyć bo był taki pyszny, że szkoda by była gdyby się zmarnował. Wy możecie użyć takiego kremu typu nutella ze słoika - jeśli będzie bardzo gęsty to nie dodawajcie żelatyny do śmietanki.
Babeczki orzechowe Pyzy
mąkę zmieszałam z orzechami i proszkiem do pieczenia
Babeczki orzechowe Pyzy
jajka wybiłam do miski, dodałam cukier i sól, ubiłam na prawie białą gęstą masę. Dodałam mąkę z dodatkami
Babeczki orzechowe Pyzy
dobrze wystudzone babeczki udekorowałam kremem i posypałam krokantem

Tagi:

jajko jajka