jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babeczki owocowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienite babeczki z owocami egzotycznymi

Babeczki owocowe

Składniki:

Babeczki owocowe

 

  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 łyżki rumu
  • 12 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 40 dag mąki
  • 15 dag masła
  • owoce egzotyczne: mango, ananas, kiwi
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

Babeczki owocowe
W miseczce wymieszać śmietanę, wino, rum, cukier i żółtka. Stopniowo dodawać mąkę i trochę wody, jeśli ciasto bedzie za gęste. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i szybko zagnieść razem z tłuszczem pokrojonym w kawałeczki. Odstawić do lodówki na 30 minut. wyjąć ciasto i wykładać nim foremki na babeczki, posmarowane tłuszczem. Dno ponakłuwać widelcem. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stop. C. i piec w nim ciastka na złoty kolor około 10-12 minut. Po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika wykładać je z foremek i odstawić do całkowitego wystygnięcia. można upieczone ciastka posmarować warstwą czekolady i dopiero wtedy układać na nich owoce. Przybrać bitą śmietaną.