Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Muffinki ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam pyszne, jesienne babeczki, wspaniale smakują i świetnie się prezentują.

Muffinki ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki ze śliwkami i kruszonką

 

  • 200g śliwek,
  • 150g mąki,
  • 60g cukru,
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko,
  • 60ml oleju,
  • 100ml maślanki,
  • 70g mąki,
  • 35g zimnego masła,
  • 30g cukru trzcinowego,
  • listki mięty do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Muffinki ze śliwkami i kruszonką
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy mąkę i cukier trzcinowy. Dodajemy zimne masło i palcami łączymy składniki ze sobą tworząc kruszonkę. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy. W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajko, olej i maślankę. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników, dodajemy śliwki. Ciasto rozkładamy do formy na muffinki (12 babeczek) - wierzch posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Muffinki ze śliwkami i kruszonką
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, cukier waniliowy.
Muffinki ze śliwkami i kruszonką
W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajko, olej i maślankę.
Muffinki ze śliwkami i kruszonką
Do miski wsypujemy mąkę i cukier trzcinowy. Dodajemy zimne masło i palcami łączymy składniki ze sobą tworząc kruszonkę
Muffinki ze śliwkami i kruszonką
Ciasto rozkładamy do formy na muffinki (12 babeczek) - wierzch posypujemy kruszonką. Muffinki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.