Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Babeczki muffinkowe ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

jak nie mam pomysłu co upiec a rodzina domaga się czegoś słodkiego - piekę muffinki

Babeczki muffinkowe ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki muffinkowe ze śliwkami

 

  • 1 duże jajko
  • 150 g mąki pszennej luksusowej
  • 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g masła albo margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 250 g wydrylowanych i pokrojonych na kawałki śliwek węgierek - mogą być mrożone

 

Sposób przygotowania:

Babeczki muffinkowe ze śliwkami
Babeczki piekłam w klasycznej formie na mufinki - takiej do 12 sztuk babeczek. Nie miałam papilotek więc poradziłam sobie wkładając w zagłębienia kawałki papieru do pieczenia - kwadraty o boku 10 cm.Jajko rozbić i rozdzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę razem z solą i cukrem (2 łyżki). W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z pozostałym cukrem - masło musi być miękkie. Mąki, zmielone orzeszki i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać pomału do masła cały czas ucierając. Dodać mleko, aromat i po chwili pianę z białek, delikatnie, ale starannie wymieszać całość. Na koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki śliwki. Porcje masy nakładać do naszykowanej formy. Babeczki piec ok. 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem albo polukrować.
Babeczki muffinkowe ze śliwkami
miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem
Babeczki muffinkowe ze śliwkami
pokrojone na małe kawałeczki śliwki dodać do masy na sam koniec
Babeczki muffinkowe ze śliwkami
upieczone babeczki można posypać cukrem pudrem albo polukrować