Sposób przygotowania:
Babeczki muffinkowe ze śliwkami
Babeczki piekłam w klasycznej formie na mufinki - takiej do 12 sztuk babeczek. Nie miałam papilotek więc poradziłam sobie wkładając w zagłębienia kawałki papieru do pieczenia - kwadraty o boku 10 cm.Jajko rozbić i rozdzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę razem z solą i cukrem (2 łyżki). W oddzielnym naczyniu utrzeć masło z pozostałym cukrem - masło musi być miękkie. Mąki, zmielone orzeszki i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać pomału do masła cały czas ucierając. Dodać mleko, aromat i po chwili pianę z białek, delikatnie, ale starannie wymieszać całość. Na koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki śliwki. Porcje masy nakładać do naszykowanej formy. Babeczki piec ok. 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem albo polukrować.
msewka