marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki ryżowe na słodko.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ryż w woreczkach dać na wrzątek na 10-15 min.Wyjąć. Budynie rozmieszać z mlekiem w rondlu.Ryż przełożyć do kubeczków,tworząc babki.Polewać

Babeczki ryżowe na słodko.

Składniki:

Babeczki ryżowe na słodko.

 

  • Na 6 porcji:
  • 2 woreczki ryżu białego,
  • 1/2 l.wrzątku,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego lub czekoladowego,
  • 6 szklanek mleka,"Łaciate",
  • rodzynki lub wiórki kokosowe do posypki.

Sposób przygotowania:

Babeczki ryżowe na słodko.
Woreczki z ryżem białym kłaść na wrzątek i gotować z ok.15 min.
aż spęcznieje.Wtedy wyjąć na talerz widelcem i rozciąć woreczek
,a ryż przełożyć do średnich kubeczków 6-8 sztuk i odstawić.Do rondla z mlekiem wsypać budynie z opakowań i rozmieszać dokładnie na zmniejszonym ogniu,potem zestawić i ostudzić.Kubeczki z ryżem obrócić do góry dnem na półmisku ,zdjąć je i polewać każdą babeczkę ryżową masą budyniową,tak,by zakryć całą ich powierzchnię.Odstawić,aż zastygnie.Następnie posypać babeczki rodzynkami lub najlepiej wiórkami kokosowymi.Podawać na podwieczorek.

Tagi:

ryż