Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babeczki serowo-pomarańczowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babeczki serowo-pomarańczowe są rewelacyjne.

Babeczki serowo-pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki serowo-pomarańczowe

 

  • Ciasto
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 20 dag sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • Masa serowa
  • 20 dag sera twarogowego
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 5-7 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki rodzynek
  • aromat pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki serowo-pomarańczowe
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i dokładnie posiekać. Następnie dodać przemielony lub zmiksowany ser twarogowy, ubite jak na biszkopt jajko, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Ser twarogowy zmiksować lub przemielić w maszynce. Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na puszystą masę, dodać ser, skórkę pomarańczową, rodzynki, aromat, mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić foremki, włożyć ser i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Babeczki serowo-pomarańczowe
Mąkę z masłem posiekać i dodać pozostałe składniki
Babeczki serowo-pomarańczowe
Szybko zagnieść ciasto i odłożyć na pół godziny do lodówki
Babeczki serowo-pomarańczowe
Rozwałkować i wylepić przygotowane foremki
Babeczki serowo-pomarańczowe
Napełnić masą serową i włożyć do nagrzanego piekarnika