Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mini serniczki z kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Z tak przygotowanego ciasta i masy serowej można upiec sernik np w tortownicy.

Mini serniczki z kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini serniczki z kruszonką

 

  • 2 szkl mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KRUSZONKA
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dag masła
  • MASA SEROWA
  • 25 dag sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 5 dag masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • aromat pomarańczowy do smaku
  • 2-3 łyżki rodzynków
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej

 

Sposób przygotowania:

Mini serniczki z kruszonką
Mąkę krupczatkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać nożem, wsypać cukier puder, wlać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Z mąki pszennej, cukru kryształu, masła i cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Ser twarogowy przemielić przez maszynkę. Masło z żółtkami i cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodać ser i jeszcze chwilę ucierać. Następnie wsypać budyń, rodzynki, skórkę pomarańczową, aromat i wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie przemieszać. Ciasto rozwałkować, wylepić foremki babeczek, napełnić masą serową i posypać kruszonką. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut.
Mini serniczki z kruszonką
Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wykleić foremki.
Mini serniczki z kruszonką
Napełnione masą serową, posypane kruszonką upiec na złoty kolor.