zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

SUPERPRZEPIS

Babeczki szpinakowo-twarogowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wytrawne babeczki szpinakowo-twarogowe z bazylią, żurawiną i migdałami. Na wierzchu przypieczone, w środku konsystencja mięciutka i delikatna. W smaku wyraziste, czosnkowo-bazyliwe, z kwaskowymi akcentami żurawiny.

Babeczki szpinakowo-twarogowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki szpinakowo-twarogowe

 

Sposób przygotowania:

Babeczki szpinakowo-twarogowe
Użyłam formy na 12 muffinek. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z wody, można lekko odcinąć nadmiar wody. W jednej misce łączymy sypkie składniki: przesianą mąkę z solą i proszkiem. W drugiej miseczce łączymy rozkłócone jajka, przyprawy, posiekaną bazylię, szpinak, dodajemy rozdrobniony twaróg i maślankę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę. Dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta. Wykładamy masę do papilotek do 3/4 pojemności. Posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 25 minut aż lekko zrumienią się na wierzchu..Po sprawdzeniu patyczkiem może się wydawać że jeszcze się nie dopiekły, ale tak ma być - kiedy ostygną środek ładnie tężeje.
Babeczki szpinakowo-twarogowe
Mrożony szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy
Babeczki szpinakowo-twarogowe
Do masy jejecznej dodajemy rozdrobniony twaróg