kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babeczki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki to świetny dodatek do kawy czy podwieczorku. Takie małe co nieco na kilka gryzów z pewnością sprawdzi się tez jako deser dla dzieci.

Babeczki waniliowe

Składniki:

Babeczki waniliowe

podstawowe

  • (na około 22szt)
  • 120 g masła
  • 110 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • laska wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru Baileys

 

  • do dekoracji:
  • bita śmietana
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Babeczki waniliowe
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku oraz miąższ laski wanilii. Przesiać proszek do pieczenia z mąką i dodawać stopniowo do masy.

Na końcu dolać likier i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich ciasto do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C.

Przed podaniem udekorować rozetką bitej śmietany i kolorową posypką.