blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Babeczki wisniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki znikają w bardzo szybkim tempie.

Babeczki wisniowe

Składniki:

Babeczki wisniowe

 

  • 500 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 125 g masła
  • 175 g cukru pudru
  • sól
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g mąki
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 100 g krokantu orzechowego

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki wisniowe
Wiśnie umyć, wydrylować. Masło, 100 g cukru, szczyptę soli, cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, dodać jajka, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wraz z 2 łyżkami wiśniówki dodać do masy, utrzeć. Na końcu dodać wiśnie i 80 g krokantu, lekko wymieszać. 12 foremek natłuścić, posypać mąką, przełożyć ciasto. Piec w temp. 180°C przez 30-35 min. 75 g cukru pudru utrzeć z łyżką wiśniówki i odrobiną wody na lukier. Babeczki polać lukrem, posypać pozostałym krokantem. Można podawać z bitą śmietaną. 

Tagi:

jajko jajka