jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Babeczki wspaniałe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche tartaletki wypełnione kremem budyniowym w akompaniamencie nadzienia czekoladowo-orzechowego:)

Babeczki wspaniałe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki wspaniałe

 

  • CIASTO
  • 25 dag masła lub margaryny
  • ½ kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego

 

  • KREM
  • ½ litra mleka pełnotłustego
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki cukru

 

  • DODATKI
  • krem Nutella

Sposób przygotowania:

Babeczki wspaniałe
Ze składników na ciasto, żółtka rozmącić z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier puder, żółtka z mlekiem i tłuszcz, a następnie posiekać nożem, a później zagnieść w gładkie ciasto i uformować kulę, którą podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkowywać na grubość około ½ cm, a następnie szklanką wykrawać krążki ciasta i wypełniać nimi wysmarowane tłuszczem foremki babkowe. Piec w temperaturze 200°C około 10 minut, do zrumienienia. Babeczki pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na krem, z ½ litra mleka odlać około 150 ml, a większą część mleka zagotować z cukrem kryształem. Budyń rozmieszać w odmierzonym mleku i wlać na gotujące się mleko, po czym zamieszać,dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści, a potem pozostawić do ostygnięcia.

Następnie w każdą zimną babeczkę nakładać po łyżce kremu Nutella i rozsmarowywać po całości. Potem w każdą babeczkę nakładać przestudzony, ale nie zimny budyń, tak aby babeczka była wypełniona po brzegi. Na koniec na każdy wierzch babeczki nałożyć kleksa z Nutelli i zrobić wzorki wykałaczką.
Babeczki wspaniałe
Babeczki wspaniałe 2