Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Babeczki z ananasem i migdałami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wyśmienite na podwieczorek

Babeczki z ananasem i migdałami

Składniki:

Babeczki z ananasem i migdałami

 

  • 125 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • ananas z puszki
  • 2 łyżki ananasowego dżemu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:

Babeczki z ananasem i migdałami
Z mąki, żółtka, masła, cukru pudru, połowy cukru waniliowego, śmietany i szczypty soli zagnieść ciasto. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczone foremki. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Białka ubić z cukrem kryształem, pozostałym cukrem waniliowym i szczyptą soli na pianę. Babeczki wyjąć z foremek. Wnętrza wysmarować dżemem ananasowym. Napełnić pianą i przybrać ananasem. Posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 °C przy lekko uchylonych drzwiczkach. Babeczki wyjąć. Posypać cukrem pudrem.