.Dominika.

.Dominika.

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

Babeczki z budyniem lub jabłkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Babeczki takie jak ze sklepu lecz domowe smakują o niebo lepiej. Polecam.

Babeczki z budyniem lub jabłkiem. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z budyniem lub jabłkiem.

 

  • Na ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 jaja (całe)
  • opak. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżki oleju na koniec.
  • Nadzienie
  • budyń
  • jabłko.

Sposób przygotowania:

Babeczki z budyniem lub jabłkiem.
Mąkę najlepiej krupczatkę z jajami , cukrami, proszkiem i śmietaną staranie wyrabiamy ciasto. Gdy jest już wyrobione dodajemy olej i ugniatamy jeszcze chwilkę. Wkładamy do lodówki na ok. 20 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto i specjalnymi metalowymi foremkami wyciskami małe placuszki i wykładamy nimi foremkę ( takie foremki można kupic w każdym sklepie wielobranżowym) do środkowa wkładamy przygotowany wg opakowania budyń lub jabłka . Pieczemy w 180C ok. 30 min.
Babeczki z budyniem lub jabłkiem.
Dla lepszego smaku można posypac je cukrem pudrem . POLECAM .