zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczarkowo - serowe bułeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię tego typu bułeczki. Jak to jest przy cieście drożdżowym najlepiej smakują na ciepło. Do takich bułeczek świetnie pasuje czerwony barszczyk. Bułeczki idealne na każdą okazję.

Pieczarkowo - serowe bułeczki

Składniki:

Pieczarkowo - serowe bułeczki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowo - serowe bułeczki
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju. Potem dodać szpinak, smażyć aż szpinak się rozmrozi a potem doprawić do smaku i wystudzić.

Suszone pomidory i oba sery pokroić w kosteczkę i dodać to do pieczarek, wymieszać. Gdyby zaszła konieczność farsz jeszcze doprawić.

Do miski wsypać cukier, dodać drożdże i wymieszać do momentu aż będą płynne. Następnie wlać olej i dodać mąkę wcześniej wymieszaną z solą. Ciasto zakryć ściereczką i zostawić niech podrośnie.

Gdy podwoi objętość rozwałkować ciasto i rozłożyć na nim nadzienie. Wszystko zwinąć w roladę i pokroić ją na 12 kawałków.

Każdy kawałek włożyć do wgłębień formy do muffinek wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Potem zakryć ściereczką i zostawić do lekkiego podrośnięcia. Jajko rozbełtać i posmarować bułeczki jajkiem i posypać sezamem.

Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut a potem zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.

Upieczone babeczki delikatnie wyjąc po chwili z formy i zajadać.