kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1069]

Babeczki z dynią i miodem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne babeczki. Przygotowane na mące pszennej i z samopszy z dodatkiem startej dyni, miodu i jogurtu. Polecam na podwieczorek.

Babeczki z dynią i miodem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babeczki z dynią i miodem

 

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki z samopszy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki startej dyni

Sposób przygotowania:

Babeczki z dynią i miodem
Dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej.

Do miski przesypujemy sypkie składniki i dodajemy jajko, miód, jogurt, olej i startą dynię. Mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przekładamy do papierowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut do ''suchego patyczka".

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babeczki z dynią i miodem
Obraną ze skórki dynię ścieramy do miski.
Babeczki z dynią i miodem
Do miski przesypujemy mąkę pszenną i z samopszy i proszek do pieczenia.
Babeczki z dynią i miodem
Do miski z mąką dodajemy jogurt grecki, miód, olej, jajko.
Babeczki z dynią i miodem
Następnie dodajemy startą dynię i mieszamy.
Babeczki z dynią i miodem
Do papierowych foremek na babeczki przekładamy gotowe ciasto.