Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto kapitańskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto to jest kremowe i pyszne. Połączenie kawy z alkoholem mocno rozgrzewa, więc warto przygotować to ciasto na jesienną aurę.

Ciasto kapitańskie

Składniki:

Ciasto kapitańskie

Składniki na biszkopt:

Masa ajerkoniakowa:

Masa śmietanowa:

Dodatkowo:

  • szczypta kakao
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 200 ml zaparzonej kawy

Sposób przygotowania:

Ciasto kapitańskie

Biszkopt:

Białka należy oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Na samym końcu dodać cukier, dokładnie wymieszać.

Do piany przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać.

Wylać na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.

Masa ajerkoniakowa:

Połowę mleka zagotować z cukrem, w międzyczasie utrzeć żółtka z pozostałym mlekiem , cukrem wanilinowym i dwoma mąkami. Miksować do momentu pozbycia się grudek. Przygotowaną mieszankę wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając aby nie siadł kożuch.

Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu, na samym końcu dodać ajerkoniak i aromat waniliowy.

Masa śmietanowa:

Śmietanę kremówkę mocno schłodzić i ubić na sztywno. Dodać cukier puder do smaku i śmietan fixy. Wymieszać.

Przełożenie:

Na biszkopt wyłożyć połowę masy ajerkoniakowej. Ułożyć okrągłe biszkopty moczone w kawie. Wyłożyć resztę masy. Posypać kakao i wyłożyć masę śmietanową. Udekorować kakao, bądź wiórkami czekoladowymi.