Sposób przygotowania:
Babeczki z farszem kurkowo-cebulowym
Cebulę, listki selera i kurki siekamy, a następnie dusimy na patelni ze szczyptą soli, oraz mieszanką ziół, aż cały płyn odparuje. Otręby żytnie mielimy na pył, mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą, 1/3 łyżeczki soli i szczyptą cukru. Miękką margarynę miksujemy z jajkiem i sypkimi składnikami, zagniatamy ciasto z którego formujemy kulę, którą przekładamy do woreczka i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Foremki smarujemy Kasią i obsypujemy mąką. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i foremką wykrawamy kółka, którymi następnie wykładamy przygotowane foremki. Wkładamy do środka po 2 łyżeczki farszu kurkowego, oraz obsypujemy resztkami ciasta. Wkładamy foremki do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, pieczemy 15 minut. Wykładamy na półmisek, dekorujemy listkami bazylii, są doskonałe z pikantnym dipem.
Foremki smarujemy Kasią i obsypujemy mąką. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i foremką wykrawamy kółka, którymi następnie wykładamy przygotowane foremki. Wkładamy do środka po 2 łyżeczki farszu kurkowego, oraz obsypujemy resztkami ciasta. Wkładamy foremki do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, pieczemy 15 minut. Wykładamy na półmisek, dekorujemy listkami bazylii, są doskonałe z pikantnym dipem.
lalunia