Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Babeczki z fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Troszeczkę słonawe od sera, troszeczkę słodkawe od truskawek a wódki nie da się wyczuć bo za mało.

Babeczki z fetą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki z fetą

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowgo
  • 10 dkg sera feta
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki konfitury truskawkowej
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki wódki Pan Tadeusz

Sposób przygotowania:

Babeczki z fetą
Nadzienie: namoczyć rodzynki w wódce kilka minut, następnie dodać żółtko, konfiturę i rodzynki razem z wódką do sera i wymieszać widelcem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier, w drugiej misce połączyć stopione i przestudzone masło, jajka, wodę i ekstrakt waniliowy a jeśli używamy cukier waniliowy to wymieszać go z suchymi składnikami. Teraz połączyć łyżką składniki suche i mokre. Do wyłożonych papierem foremek nałożyć trochę ciasta, trochę nadzienia, znowu trochę ciasta i nałożyć troszkę nadzienia na wierzchu, wstawić do nagrzanego 175 C piekarnika na ok. 20 do 25 minut. Można sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.
Babeczki z fetą
Nadzienie z sera feta konfitury truskawkowej i rodzynek namoczonych w wódce plus 1 żółtko
Babeczki z fetą
Połączyć razem składniki mokre z suchymi...
Babeczki z fetą
... następnie wymieszać je łyżką na jednolitą masę