Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babeczki z jabłkami i suszoną żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babeczki z jabłkami i żurawiną są rewelacyjne

Babeczki z jabłkami i suszoną żurawiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki z jabłkami i suszoną żurawiną

 

  • 30 dag maki tortowej
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 3 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego
  • 1/3 szkl suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Babeczki z jabłkami i suszoną żurawiną
Mąkę przesiać, dokładnie posiekać z zimną margaryną. Następnie dodać cukier puder, żółtka, aromat, spirytus, sztywno ubitą pianę z białka. Szybki zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z żurawiną i cukrem cynamonowym. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykleić foremki, nałożyć jabłka, ułożyć na blaszce. Ozdobić ciastem według uznania. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.
Babeczki z jabłkami i suszoną żurawiną
Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem cynamonowym
Babeczki z jabłkami i suszoną żurawiną
Ciastem wylepić przygotowane foremki do babeczek
Babeczki z jabłkami i suszoną żurawiną
Napełnić jabłkami i włożyć do nagrzanego piekarnika