elizabeth702

elizabeth702

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Babeczki z kadramonem i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babki z kardamonem i bezą, babki z kardamonem i bezą

Babeczki z kadramonem i bezą

Składniki:

Babeczki z kadramonem i bezą

 

  • Babeczki:
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczanej
  • 10 dag cukru
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (drobno startej)
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml wrzątku

 

  • Beza:
  • 10 dag cukru
  • 3 białka
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kadramonem i bezą
Wrzątkiem zalać kawę. Ostudzić, po czym zmiksować z masłem, cukrem i jajkami. Wymieszać z czekoladą. Mąkę wymieszać z kardamonem i proszkiem do pieczenia. Foremki natłuścić. Wypełnić ciastem do 1/3 wysokości. Do każdej babeczki włożył łyżkę piany z białek: ubić białka z cukrem i szczyptą soli. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut.