SUPERPRZEPIS

Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym

Kruche babeczki w kształcie kwiatków wypełnione są kremem, który zrobiłam na bazie znanego smarowidła czekoladowo - orzechowego.

Składniki:

Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym

CIASTO NA BABECZKI:

KREM:

  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g kremu czekoladowego Nutelli
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym

ETAP 1:

Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym
Z rozwałkowanego ciasto wycinać ciasteczka kwiatuszki.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki.

ETAP 2:

Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym
Ciasteczka po lekkim przestudzeniu wyjmować ostrożnie z formy.

Przed pieczeniem schłodzić i nakłuć widelcem spód babeczek. Piec w temperaturze 190 *C i piec przez ok 10-15 min.

ETAP 3:

Mascarpone zmiksować z miękkim kremem, który powinien być w temperaturze pokojowej. Kremówkę ubić i wmieszać dokładnie w krem czekoladowy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki do wystudzonych babeczek. W miarę schładzania krem będzie bardziej sztywny. Smacznego :)