mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Babeczki z malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, kruche babeczki z malinami

Babeczki z malinami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z malinami

 

  • Ciasto:
  • ½ kostki margaryny (125 g)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 1 budyń malinowy
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Maliny do dekoracji
  • Listki melisy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z malinami
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Foremki do babeczek posmarować margaryną i obsypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 200*C. Przed wyjęciem z foremek babeczki lekko przestudzić.
Budyń wymieszać z połową szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem, dodać rozrobiony budyń i zagotować, aż zgęstnieje.
Babeczki nadziewać ostudzonym budyniem, każdą udekorować malinką i listkiem melisy. Podawać.
Babeczki z malinami
Schlodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki
Babeczki z malinami
Przed wyjęciem z foremek babeczki lekko przestudzić