jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babeczki z masą czekoladową 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

babeczki z masą czekoladową polecane do popołudniowej kawy

Babeczki z masą czekoladową 2

Składniki:

Babeczki z masą czekoladową 2

 

  • CIASTO PÓŁKRUCHE NA BABECZKI:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany
  • MASA CZEKOLADOWA:
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietany kremowej 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • DODATKOWO:
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • dżem pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą czekoladową 2
CIASTO:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim foremki na babeczki.

Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 stop. C. MASA CZEKOLADOWA:

Śmietanę kremową 30% zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym.

Czekoladę połamać i rozpuścić w gorącej śmietanie.

Odstawić do wystudzenia.

Śmietanę 36% ubić i połączyć z masą czekoladową.

Na dno babeczek kłaść dżem pomarańczowy, a następnie wyciskać szprycą krem czekoladowy.

Udekorować migdałami lub orzechami.