Sposób przygotowania:
Babeczki z masą orzechową
Kruche ciasto:
Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Dać je na około 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość do 5mm szklanką wykrawać koła i wylepiać nimi wysmarowane i wysypane mąką foremki na babeczki. Nakłuwamy widelcem Pieczemy w temp. 190 stopni przez około 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto. Jeśli po wyjęciu z piekarnika na ciście pojawią się małe górki to nie wyjmując ciasta z foremek za pomocą ścierki delikatnie dociskamy je do foremki. Następnie jeszcze gorące wyjmujemy z foremek i odkładamy do ostudzenia.
Masa orzechowa:
Mleko, orzechy i cukier zagotować. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do schłodzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać ostudzoną masę orzechową.Ostudzone babeczki napełnić masą orzechową.
Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Dać je na około 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość do 5mm szklanką wykrawać koła i wylepiać nimi wysmarowane i wysypane mąką foremki na babeczki. Nakłuwamy widelcem Pieczemy w temp. 190 stopni przez około 15-20 minut.
Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto. Jeśli po wyjęciu z piekarnika na ciście pojawią się małe górki to nie wyjmując ciasta z foremek za pomocą ścierki delikatnie dociskamy je do foremki. Następnie jeszcze gorące wyjmujemy z foremek i odkładamy do ostudzenia.
Masa orzechowa:
Mleko, orzechy i cukier zagotować. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do schłodzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać ostudzoną masę orzechową.Ostudzone babeczki napełnić masą orzechową.
Smakowita
Salvador Dali