misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Babeczki z masą orzechową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybkie i bardzo kruche babeczki z pyszną i bardzo aromatyczną masą orzechową. Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Babeczki z masą orzechową

Składniki:

Babeczki z masą orzechową

 

  • Kruche ciasto:

 

 

  • Masa orzechowa:

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą orzechową
Kruche ciasto:

Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Dać je na około 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na grubość do 5mm szklanką wykrawać koła i wylepiać nimi wysmarowane i wysypane mąką foremki na babeczki. Nakłuwamy widelcem Pieczemy w temp. 190 stopni przez około 15-20 minut.

Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto. Jeśli po wyjęciu z piekarnika na ciście pojawią się małe górki to nie wyjmując ciasta z foremek za pomocą ścierki delikatnie dociskamy je do foremki. Następnie jeszcze gorące wyjmujemy z foremek i odkładamy do ostudzenia.

Masa orzechowa:

Mleko, orzechy i cukier zagotować. Gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do schłodzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać ostudzoną masę orzechową.Ostudzone babeczki napełnić masą orzechową.