Dota36

Dota36

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Kruche babeczki z orzeszkami włoskimi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polecamy pyszne ciasteczka z miodem i orzechami do kawy lub herbaty

Kruche babeczki z orzeszkami włoskimi

Składniki:

Kruche babeczki z orzeszkami włoskimi

 

  • Ciasto kruche: 50 dkg maki pszennej
  • 25 dkg masła 82% tł.
  • 25 dkg cukru
  • 5 żółtek
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa orzechowa: 30 dkg orzechów włoskich-można troszkę posiekać
  • 0,5 kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z orzeszkami włoskimi
Zarobić energicznie ciasto kruche,odstawić do lodówki na kilka godzin,następnie wylepić foremki do babeczek przygotowanym ciastem.Margarynę rozpuścić z miodem dodając orzechy chwilkę zagotować po czym wykładać masę orzechową na babeczki i do piekarnika na około 20 min. w temp. 160 C (w zależności od mocy piekarnika).