Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babeczki z musem i malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babeczki z musem truskawkowym i waniliowym kremem są rewelacyjne. Swoim wyglądem i smakiem kuszą dorosłych i dzieci.

Babeczki z musem i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z musem i malinami

 

  • Ciasto:
  • 15 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • Mus truskawkowy:
  • 50 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Pozostałe składniki:
  • 1/2 gotowego kremu waniliowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 szkl malin

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z musem i malinami
Mus truskawkowy: Truskawki wsypać do garnka, wlać 1-2 łyżki wody, zagotować. Wsypać cukier i galaretkę, wymieszać i zmiksować. Odłożyć do stężenia. Ciasto: Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać jajko, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę i skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, zawinąć z folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka i wkładać do foremek muffinkowych. Docisnąć, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.Upieczone wyjąć z foremek, ułożyć na siatce, ostudzić, zalać musem truskawkowym, pozostawić do stężenia. Krem: Zimną śmietanę ubić, wsypać gotowy krem waniliowy, delikatnie połączyć. Krem włożyć do rękawa cukierniczego, ozdobić babeczki, ułożyć maliny.
Babeczki z musem i malinami
Ciasto rozwałkować i foremką wycinać ciasteczka
Babeczki z musem i malinami
Włożyć do foremek muffinkowych i nakłuć widelcem
Babeczki z musem i malinami
Truskawki zmiksować z cukrem i galaretką
Babeczki z musem i malinami
Zimne babeczki napełnić musem i ozdobić kremem