Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Babeczki z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie trudne do zrobienia, ale tak pyszne, że trudno powstrzymać się od zjedzenia :)

Babeczki z owocami

Składniki:

Babeczki z owocami

 

  • Szklanka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • Budyń waniliowy (lub inny smak jaki lubicie)
  • 0,5 mleka (do budyniu)
  • Owoce - takie jakie lubicie, mogą być z puszki, mogą być świeże, ważne, aby można było je drobno pokroić

Sposób przygotowania:

Babeczki z owocami
Z mąki, cukru, masła i jajka ugniatamy ciasto, a następnie chowamy je do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sobie budyń (wg opisu zamieszczonym na opakowaniu) i dajemy mu spokojnie wystygnąć. Kroimy owoce na drobne kawałki, ja wybrałam banany i brzoskwinie, mieszamy je w miseczce i z przekrojonej na pół cytryny wyciskamy sok, którym oblewamy owoce. Gdy ciasto będzie gotowe do wyciągnięcia z lodówki rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm i wylepić nim foremki (najbardziej polecam silikonowe foremki bo nie trzeba używać do nich tłuszczu i nic się nie przykleja). Wkładamy foremki do pieca i pieczemy ok. 15 minut. Po wyciągnięciu babeczek, kładziemy na każdej łyżeczkę budyniu i posypujemy owocami, można każdą babeczkę dodatkowo skropić sokiem z pozostałej połówki cytryny.

Tagi:

jajko jajka