Sposób przygotowania:
Babeczki z owocami
Miękkie masło wkładamy do miski, siekamy i dodajemy mąkę z cukrami oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy rękoma do momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa.
Ciasto, zawinięte w folię, odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie metalowe foremki do pieczenia babeczek smarujemy masłem i
obsypujemy mąką.
Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko i
przekładamy do przygotowanych foremek. Nakłuwamy widelcem, żeby babeczki podczas pieczenia nie urosły.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.
Śmietankę ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Jeżeli użyjemy mało słodkich owoców to do śmietany można dodać łyżeczkę cukru pudru.
Ostudzone babeczki wyciągamy z foremek, do każdej nakładamy
trochę bitej śmietany i ozdabiamy owocami.
Z tego przepisu wyszło mi 8 babeczek.
Ciasto, zawinięte w folię, odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie metalowe foremki do pieczenia babeczek smarujemy masłem i
obsypujemy mąką.
Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko i
przekładamy do przygotowanych foremek. Nakłuwamy widelcem, żeby babeczki podczas pieczenia nie urosły.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.
Śmietankę ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Jeżeli użyjemy mało słodkich owoców to do śmietany można dodać łyżeczkę cukru pudru.
Ostudzone babeczki wyciągamy z foremek, do każdej nakładamy
trochę bitej śmietany i ozdabiamy owocami.
Z tego przepisu wyszło mi 8 babeczek.