szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki z papierówkami i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babeczki z papierówkami i serem ricotta.

Babeczki z papierówkami i ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z papierówkami i ricottą

 

  • 3 papierówki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50g rodzynek
  • 250g sera ricotta
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z papierówkami i ricottą
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Obrane jabłka kroimy na małe kawałeczki i skrapiamy sobkiem z cytryny. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Do miski dodajemy resztę składników oprócz jabłek i mieszamy na gładka mase. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy delikatnie łyzką. Ciasto przekładamy do foremek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach.
Babeczki z papierówkami i ricottą
Jabłka obrać, pokroić na male kawałki i polać sokiem z cytryny.
Babeczki z papierówkami i ricottą
Wymieszac mąke z cukrem, proszkiem do pieczenia i rodzynkami
Babeczki z papierówkami i ricottą
Mieszamy wszystkie składniki na gladka mase, na koniec dodajemy jabłka.
Babeczki z papierówkami i ricottą
Babeczki są mokre w srodku gdyż zawieraja sporo jabłek.