Sposób przygotowania:
Babeczki z pianą nugatową.
Na stolnicę wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,po-
-siekać z tłuszczem,zrobić dołek dać jajka,cukier,skórkę cytrynową.
wyrobić i zagnieść.Schłodzić w folii w lodówce,wyjąć i wylepić cias-
-tem foremki na babeczki.Ustawić na blasze i wstawić do gorącego piekarnika.Upiec na złoty kolor z 20 min.Wyjąć z blachy,zsunąć na stolnicę,obrócić każdą foremkę do góry dnem.Ręką zawiniętą w ścierkę lekko naciskać foremki i zdejmować z ciasta.Przyrządzić
piankę nugatową:z cukru i wody ugotować syrop 2 stopnia "do nitki"
ubić pianę z białek,do której wlewać cienkim strumieniem wrzący syrop,ubijać na parze,aż masa zgęstnieje.Pod koniec ubijania,wlać
cienkim strumieniem miód zagotowany.Zaparzoną pianę wymieszać z drobno siekanymi orzechami.Na dno każdej babeczki
kłaść po pół łyżeczki dżemu kwaskowego,a na nim nakladać kopiasto piankę nugatową.Na czubek pianki dać kawałek orzecha włoskiego.Włożyć babeczki na kilka min. do piekarnika i zapiec.Jak się zaróżowią,wyjąć.
-siekać z tłuszczem,zrobić dołek dać jajka,cukier,skórkę cytrynową.
wyrobić i zagnieść.Schłodzić w folii w lodówce,wyjąć i wylepić cias-
-tem foremki na babeczki.Ustawić na blasze i wstawić do gorącego piekarnika.Upiec na złoty kolor z 20 min.Wyjąć z blachy,zsunąć na stolnicę,obrócić każdą foremkę do góry dnem.Ręką zawiniętą w ścierkę lekko naciskać foremki i zdejmować z ciasta.Przyrządzić
piankę nugatową:z cukru i wody ugotować syrop 2 stopnia "do nitki"
ubić pianę z białek,do której wlewać cienkim strumieniem wrzący syrop,ubijać na parze,aż masa zgęstnieje.Pod koniec ubijania,wlać
cienkim strumieniem miód zagotowany.Zaparzoną pianę wymieszać z drobno siekanymi orzechami.Na dno każdej babeczki
kłaść po pół łyżeczki dżemu kwaskowego,a na nim nakladać kopiasto piankę nugatową.Na czubek pianki dać kawałek orzecha włoskiego.Włożyć babeczki na kilka min. do piekarnika i zapiec.Jak się zaróżowią,wyjąć.