SUPERPRZEPIS

Babeczki z różowym kremem

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Babeczki z różowym kremem

Kruche rozpływające się w ustach babeczki z różowym kremem malinowym,pastelową różową galaretką. Pięknie wyglądają i bardzo dobrze smakują.

Składniki:

Babeczki z różowym kremem

na ciasto:

na krem:

  • 1 kostka masła
  • 2 budynie malinowe bez cukru
  • 1/2 l mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego

 

  • dodatkowo:
  • 1 różowa pastelowa galaretka
  • 4 szt. malin suszonych w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Babeczki z różowym kremem

Przygotowanie ciasta:

Babeczki z różowym kremem
Jeszcze gorące upieczone babeczki delikatnie wyciągamy z foremek

Mąkę przesiać do miski. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkiem.

Zagnieść utartą masę z mąką. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dobrze zagnieść ciasto.

Ciastem wylepić metalowe foremki na babeczki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i piec na złoty kolor ok. 15 min.

Upieczone jeszcze gorące babeczki wyciągnąć z foremek (delikatnie stukając foremką o blat). Wystudzić.

Przygotowanie kremu:

Babeczki z różowym kremem
Na spód każdej babeczki za pomocą szprycy nakładamy krem malinowy

Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać budynie. Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Na koniec ucierając dodawać po parę kropli barwnika do uzyskania ładnego różowego koloru.

Za pomocą szprycy napełnić kremem babeczki.

Przygotowanie galaretki:

Babeczki z różowym kremem
Rozpuszczoną różową galaretkę przelewamy do płaskiego naczynia

W 1 szkl. gorącej wody rozpuszczamy pastelową galaretkę. Przelewamy do płaskiego naczynia.

Pozostawiamy w chłodzie do całkowitego stężenia. Gotową zastygniętą galaretkę kroimy w malutką kosteczkę (1cmx1cm).

Etap końcowy:

Babeczki z różowym kremem
Suszone maliny w czekoladzie bardzo drobno siekamy.

Suszone maliny w czekoladzie bardzo drobno siekamy.

Na kremie na środku każdej babeczki układamy po 1 kosteczce galaretki.

Boki babeczek obsypujemy posiekaną czekoladą malinową.