czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Babeczki z kremem i malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne kruche babeczki, delikatny krem i świeże maliny... Idealny deser na pożegnanie lata;)

Babeczki z kremem i malinami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z kremem i malinami

 

  • Babeczki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 180g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka kandyzowanej skórki z cytryny,
  • 2 żółtka,
  • łyżka śmietany 12%.

 

  • Kem:
  • 420ml mleka,
  • budyń śmietankowy (50g),
  • 3 łyżki cukru,
  • 120g masła lub margaryny,
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • świeże maliny.

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem i malinami
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. 2. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować. Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą.
Babeczki z kremem i malinami
Z ciasta upiec około 20 małych babeczek.
Babeczki z kremem i malinami
Przygotowac krem, napełnić nim babeczki

Tagi:

babeczki