Sposób przygotowania:
Ciasto bez wyrabiania z truskawkami
Na dno większej miski rozkruszamy drobno drożdże, następnie na drożdże rozsypujemy cukier z cukrem waniliowym , na cukier roztrzepane jajka, na jajka rozlewamy olej ,następnie letnie mleko i na koniec przesiewamy mąkę oraz większą szczyptę soli.
Miskę okrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
W między czasie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy, wyrabiając dłońmi tak by składniki się połączyły.
Ciasto krótko mieszamy , następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto rozkładamy równomiernie, na wierzch ciasta układamy oczyszczone pokrojone truskawki lekko je wciskając w ciasto.
Na owoce rozkruszamy palcami kruszonkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut.
( w zależności od pieca).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Rada;
Pamiętajmy ciasta nie wyrabiamy,
Zachowujemy podaną kolejność,
Składniki dodajemy warstwami równomiernie,
Jajka ubijamy mikserem lub jak kto woli roztrzepać widelcem,
Blaszka wielkości 24/30 cm,
Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
Miskę okrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
W między czasie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy, wyrabiając dłońmi tak by składniki się połączyły.
Ciasto krótko mieszamy , następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto rozkładamy równomiernie, na wierzch ciasta układamy oczyszczone pokrojone truskawki lekko je wciskając w ciasto.
Na owoce rozkruszamy palcami kruszonkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut.
( w zależności od pieca).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Rada;
Pamiętajmy ciasta nie wyrabiamy,
Zachowujemy podaną kolejność,
Składniki dodajemy warstwami równomiernie,
Jajka ubijamy mikserem lub jak kto woli roztrzepać widelcem,
Blaszka wielkości 24/30 cm,
Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia