Sposób przygotowania:
Pizza z gyrosem i papryką
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i olej. W kubku rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie i wlewamy je do miski z mąką. Całość wyrabiamy na delikatne ciasto drożdżowe. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Fileta kroimy w małą kosteczkę i obficie posypujemy przyprawą do gyrosa i polewamy 1 łyżką oleju. Dokładnie mieszamy i smażymy na patelni przez 10 minut.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, paprykę również kroimy w plastry.
Ser ścieramy na tarce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Polewamy je sokiem pomidorowym i posypujemy oregano i bazylią. Układamy plastry sera żółtego. Wysypujemy kukurydzę i pokrojone pieczarki. Układamy usmażonego gyrosa i paprykę. Całość przykrywamy startym serem.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na ok. 20 minut.
Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.
Fileta kroimy w małą kosteczkę i obficie posypujemy przyprawą do gyrosa i polewamy 1 łyżką oleju. Dokładnie mieszamy i smażymy na patelni przez 10 minut.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, paprykę również kroimy w plastry.
Ser ścieramy na tarce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Polewamy je sokiem pomidorowym i posypujemy oregano i bazylią. Układamy plastry sera żółtego. Wysypujemy kukurydzę i pokrojone pieczarki. Układamy usmażonego gyrosa i paprykę. Całość przykrywamy startym serem.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na ok. 20 minut.
Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym.