Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana z chia
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, czosnek i wędlinę. Odstawiamy do przestygnięcia a w tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy je i ścieramy na małych oczkach tarki.
Ziemniaki odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę z czosnkiem i wędliną, jajko, jogurt, 2 łyżki chia i przyprawy.
Mieszamy dokładnie i przekładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 15 min w temperaturze 200 stopni.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, czosnek i wędlinę. Odstawiamy do przestygnięcia a w tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy je i ścieramy na małych oczkach tarki.
Ziemniaki odsączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy przestudzoną cebulę z czosnkiem i wędliną, jajko, jogurt, 2 łyżki chia i przyprawy.
Mieszamy dokładnie i przekładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 15 min w temperaturze 200 stopni.