alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Babka adwokatowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Babka jest wilgotna i z delikatną nutką smakową adwokatu.

Babka adwokatowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka adwokatowa

 

  • 1 kostka margaryny
  • 100 ml oleju
  • 100 ml adwokatu
  • 1,5 szk cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 1/4 szk mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka adwokatowa
Margarynę, olej, adwokat, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo słabym ogniu około 10 min. Mieszać w trakcie gotowania. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać po jednym żółtku i mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami. Odlać pół szklanki masy. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do formy. Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki). Odłożyć do wystudzenia. U mnie forma silikonowa o średnicy 22 cm.
Babka adwokatowa
składniki doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając
Babka adwokatowa
do zimnej masy dodawać żółtka i dokładnie połączyć z masą
Babka adwokatowa
dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać
Babka adwokatowa
na koniec dodać pianę z białek wymieszać i wylac do formy

Tagi:

jajko jajka