Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Babka ajerkoniakowa z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka ajerkoniakowa to nie tylko babciny ajerkoniak, co nadaje mu doskonały smak i sprawia, że jest szczególnie soczysty, ale również puszysty biszkopt, który można szybko i łatwo zrobić.

Babka ajerkoniakowa z orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka ajerkoniakowa z orzechami

 

  • prostokątna keksówka (30 cm)
  • 200 g masła (miękkie)
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 50 g skrobi (speisestärke)
  • 100 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka ajerkoniaku (200 ml)
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g orzechów laskowych (prażone, mielone)
  • 100 g orzechów laskowych (prażone, kostka 2 - 4 mm)
  • 100 g wiórków czekoladowych

 

  • Polewa:
  • cukier puder (do posypania ciasta)
  • kuwertura

Sposób przygotowania:

Babka ajerkoniakowa z orzechami
► W odpowiednio dużym naczyniu utrzeć masło z cukrem i jajkami. W osobnym naczyniu wymieszać skrobię, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i powoli domieszać do utartej masy jajecznej. Do powstałej masy wlać ajerkoniak i rum, dodać orzechy laskowe i krótko wymieszać. Na koniec wrzuć wiórki czekoladowe i ponownie krótko wszystko razem wymieszać.

► Przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki. Wstawić na drugą półkę od dołu, do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w 175°C / Termoobieg /. ( Po upieczeniu ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem / lub pokryć pyszną polewą czekoladową i posypać orzechami - pomijając cukier puder).

► Polewa: w rondelku zagotować wodę, do środka włożyć szklaną miseczkę z kuwerturą i mieszać, aż się rozpuści.
Babka ajerkoniakowa z orzechami
Ciasto wstawić na drugą półkę od dołu, do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w 175°C / Termoobieg /.
Babka ajerkoniakowa z orzechami
Przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksówki.
Babka ajerkoniakowa z orzechami
Utrzeć masło z cukrem i jajkami - w osobnym naczyniu wymieszać skrobię, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i powoli domieszać do utartej masy jajecznej.