Sposób przygotowania:
Babka biszkoptowa z makiem.
Po oddzieleniu żółtek od białek, białka ubić w osobnym naczyniu, dodając pół szklanki cukru i szczyptę soli. Żółtka zaś utrzeć z resztą cukru i sokiem z jednej cytryny. Mąkę przesiać przez sito, odmierzając ją przedtem szklankami i wsypać z masą żółtkową do piany, dodać trzy łyżki maku niebieskiego i dwie lub trzy ekstraktu waniliowego. Wymieszać całość od spodu łopatką kuchenną, po czym wlać do formy kwiatkowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego do 160 st. C piekarnika na 45 min. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i potrzymać jeszcze ciasto przez 30 min. nie otwierając drzwiczek piekarnika. Później dopiero wyjąć formę z ciastem i wybić je z obróconej do góry dnem formy na płaski talerz.