marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka biszkoptowa z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żółtka oddzielić od białek,białka ubić,żółtka utrzeć z cukrem i sokiem.Dodać resztę składników. Wymieszać łopatką,wlać ciasto do formy.Piec.

Babka biszkoptowa z makiem.

Składniki:

Babka biszkoptowa z makiem.

 

Sposób przygotowania:

Babka biszkoptowa z makiem.
Po oddzieleniu żółtek od białek, białka ubić w osobnym naczyniu, dodając pół szklanki cukru i szczyptę soli. Żółtka zaś utrzeć z resztą cukru i sokiem z jednej cytryny. Mąkę przesiać przez sito, odmierzając ją przedtem szklankami i wsypać z masą żółtkową do piany, dodać trzy łyżki maku niebieskiego i dwie lub trzy ekstraktu waniliowego. Wymieszać całość od spodu łopatką kuchenną, po czym wlać do formy kwiatkowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego do 160 st. C piekarnika na 45 min. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i potrzymać jeszcze ciasto przez 30 min. nie otwierając drzwiczek piekarnika. Później dopiero wyjąć formę z ciastem i wybić je z obróconej do góry dnem formy na płaski talerz.