olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka cytrynowa o przepięknym żółtym odcieniu, dzięki zawartości kurkumy i skórki cytrynowej. Pięknie wygląda i smakuje.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1 cytryna
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Masło przekładam do rondla, a następnie delikatnie podgrzewam do momentu, aż się stopi.Jajka wybijam do miski, dodaję cukier połączony z cukrem waniliowym i ucieram całość.Do jajek dodaję przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy dodaję startą skórkę z cytryny, łyżkę soku wyciśniętego z cytryny oraz kurkumę. Na koniec dodaję ostudzone masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, po czym przelewam do formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 185C przez 40 minut. Ciasto po przestudzeniu polewam lukrem powstałym z połączenia soku z cytryny i cukru pudru, a kiedy zastygnie kroję je na porcje.
Babka cytrynowa
Masło przekładam do rondla, a następnie delikatnie podgrzewam do momentu, aż się stopi.
Babka cytrynowa
Jajka wybijam do miski, dodaję cukier połączony z cukrem waniliowym i ucieram całość.