migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowy. idealna do herbatki.Można ja dowolnie udekrować, u mnie polewa mleczna i kandyzowana skórka cytrynowa.

Babka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany
  • 8 łyżek oleju
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.
Babka cytrynowa
W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
Babka cytrynowa
W drugiej misce zmiksowac składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową.
Babka cytrynowa
Następnie połączyć zawartośc obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem.
Babka cytrynowa
Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki.