betty19

betty19

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Babka Cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zawsze się udaje. Najczęściej przygotowuje ją na wielkanoc, ale też w ciągu całego roku.

Babka Cytrynowa

Składniki:

Babka Cytrynowa

 

  • cytryn, 6 jajek, 375g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, sok z jednej

Sposób przygotowania:

Babka Cytrynowa
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać startą skórkę z cytryn. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Dodajemy mąkę z proszkiem, na koniec sok z cytryny. Pieczemy aż cyasto nabierze lekko brązowawe w 180 stopniach. Na końcu przygotowujemy lukier, do rondelka wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier puder. Gotujemy przez 15 min. na małym ogniu. Następnie lekko studzimy i polewamy wcześniej upieczone i wystudzone ciasto.