Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Babka cytrynowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Babka aromatyczna, smakuje wybornie podana z popołudniową kawą lub herbatą.

 Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • mąka - 25 dag
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jaja - 4 szt
  • cukier puder - 20-25 dag
  • cukier wanilinowy - 1 opak
  • cytryna - 1 szt
  • masło - 25 dag

 

 

  • a do formy:
  • tłuszcz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny). Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami. Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem. Babkę piec ok. godziny w temperaturze 200°C Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szafranu: szczyptę szafranu namoczyć w ciepłej wodzie, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta. Upieczoną babkę można polukrować, lub udekorować cukrem pudrem ( ja posypałam cukrem pudrem i lekko słodkim kakao.