Sposób przygotowania:
Wielkanocny mazurek orzechowyETAP 1:
Masa orzechowa - masło rozpuścić w rondelku z dodatkiem cukru i miodu. Dodać orzechy ( można posiekać , ale nie koniecznie ) i wszystko razem usmażyć.
Ciasto - masło wsiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki ( sodę i miód rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka ) i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części . Jedną część rozwałkować do wielkości blaszki i upiec - ok 20 min 180 stopni. Drugą część rozwałkować do wielkości blaszki i wyłożyć na wierzch usmażone orzechy ( masa może być gorąca ). Upiec - ok 20 min - 180 stopni.
Krem - masło spienić i dodawać porcjami kajmak.
Na gładki placek wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami na wierzchu. Pozostawić najlepiej na ok 24 godz , żeby ciasto zmiękło.
Smacznego.