Sposób przygotowania:
Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy
Rozbijamy trzy jajka, oddzielamy osobno białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodajemy jeden mały fix do śmietany, po łyżce cukier puder i po jednym żółtku.
Wlewamy cały czas ubijając olej. Dodajemy przesianą mąkę pszenną z czubatą łyżeczką proszku do pieczenia.
Kiedy wszystko będzie ładnie połączone dodajemy dwa kisiele wiśniowe oraz dwie łyżki syropu wiśniowego. Delikatnie mieszamy tak żeby wszystko dobrze się połączyło i nie było grudek.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem foremki i wysypanej kaszką manną. Pieczemy ok 1 godz. sprawdzamy patyczkiem czy w środku się dobrze upiekło.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki.
Wlewamy cały czas ubijając olej. Dodajemy przesianą mąkę pszenną z czubatą łyżeczką proszku do pieczenia.
Kiedy wszystko będzie ładnie połączone dodajemy dwa kisiele wiśniowe oraz dwie łyżki syropu wiśniowego. Delikatnie mieszamy tak żeby wszystko dobrze się połączyło i nie było grudek.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem foremki i wysypanej kaszką manną. Pieczemy ok 1 godz. sprawdzamy patyczkiem czy w środku się dobrze upiekło.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki.
macia
ajrinwu
Witam, oleju jest 3/4 szklanki i babeczka jest na małą foremkę....
lukrowanepierniczki
robaczek
ajrinwu