ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię tą babkę jest kwaskowa i ma delikatnie różową barwę. Długo pozostaje świeża i wilgotna dzięki sporej ilości oleju.

Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy

 

  • 3 jajka M
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 kisiele wiśniowe
  • 2 łyżki syropu wiśniowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały fix do ubijania śmietany

Sposób przygotowania:

Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy
Rozbijamy trzy jajka, oddzielamy osobno białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodajemy jeden mały fix do śmietany, po łyżce cukier puder i po jednym żółtku.

Wlewamy cały czas ubijając olej. Dodajemy przesianą mąkę pszenną z czubatą łyżeczką proszku do pieczenia.

Kiedy wszystko będzie ładnie połączone dodajemy dwa kisiele wiśniowe oraz dwie łyżki syropu wiśniowego. Delikatnie mieszamy tak żeby wszystko dobrze się połączyło i nie było grudek.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem foremki i wysypanej kaszką manną. Pieczemy ok 1 godz. sprawdzamy patyczkiem czy w środku się dobrze upiekło.

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki.
Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodajemy po łyżce cukier puder i po jednym żółtku.
Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy.
Wlewamy cały czas ubijając olej słonecznikowy.
Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy.
Dodajemy dwa kisiele wiśniowe i delikatnie mieszamy.
Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem foremki i wysypanej kaszką manną.
Babka różowa z kisieli wiśniowych mojej mamy.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki.

Tagi:

ciasto babka